Et nytt tak er en stor og viktig investering. Her er noen tips du bør sjekk før du bestemmer deg for hvilket tak du skal ha.

Det er mange tak å velge mellom, og det kan være krevende å velge taket som er riktig for akkurat din bolig. For mange vil det enkleste være å få råd og hjelp fra en profesjonell håndverker.

Etter flere år i vær og vind kan det være lurt å undersøke taket for skader eller tegn til lekkasje. Alle tak med noen år i vær og vind trenger ettersyn.

Slik kan du enkelt sjekke tilstanden på taket ditt selv:

 • Kontroller takrennene – ender og skjøter

 • Sjekk vindskiene for råte
 • Se etter biter av takstein i gradrenna
 • Kontroller alle gjennomføringer

Ta gjerne kontakt med oss også, for en enkel taksjekk. Vi har sett det meste og kan gi deg råd som tåler vann på taket.

Sjekkliste: Dette må du tenke på før du bytter tak

1. Boligens konstruksjon

Det er fort gjort å gå seg bort i jungelen av valgmuligheter og la seg distrahere av kjempetilbud, knallpriser, flotte farger og nye utførelser. Det er likevel viktigst at du tar utgangspunkt i bygningens konstruksjon når du vurderer ulike alternativer. Det hjelper nemlig ikke at belegget er pent å se på, hvis takkonstruksjonen ikke kan bære det. Det er mange typer tekkinger og utførelser å velge mellom, for eksempel:

 • Takshingel
 • Asfalt takbelegg
 • Teglstein
 • Betong
 • Skifer
 • Takpanner i stål og aluminium
 • Torvtak

Mange private boliger har teglstein, skifer og betongstein, men disse beleggene er tunge. Takbelegg av metall er lettere og kan være et godt alternativ.

2. Lønnsomhet og skjulte kostnader

Byggfirma Magnar Larsen anbefaler å tenke gjennom hele prosessen når du vurderer pris. Noen typer belegg selges til lave tilbudpriser, men hvis monteringen er komplisert og tidkrevende, ender du kanskje opp med å ikke spare mye likevel. Ta hele kostnadsbildet i betraktning og gjør en helhetsvurdering av omfanget før du lar deg friste av gode kvadratmetertilbud, tipser Larsen.

3. Garantier

Kompliserte klassifikasjoner på taktyper gjør at det kan være vanskelig å vite om taket dekkes av produsentens garanti. Taket du vurderer er kanskje egnet for områder som ligger lavland, som gjør at taket ikke er dekket av garantien hvis boligen ligger høyere til. Det kan også hende at taktypen du ønsker ikke er ment for bruk i kystnære strøk. Sørg for å sette deg inn i om takbelegget du vurderer er klassifisert til å kunne benyttes i ditt geografiske område.

Nytt tak? Dette tilbehøret trenger du:

Skal du skifte tak på huset eller hytta, er det viktig å ha oversikt over alle detaljer som påvirker takets kvalitet og estetikk. Her finner du en liste over hva du bør ha oversikt over for å sikre et trygt, holdbart og vakkert tak:

Undertak

Det hjelper ikke med et flott og solid takbelegg hvis ikke underlaget er i orden. De mest moderne diffusjonsåpne undertakene slipper ut fukt innenfra samtidig som de er tette mot fukt utenfra. Underlagsbelegg i asfalt er mer robust, tåler et tøffere klima og har lengre levetid. Hvilket undertak du bør ha avhenger av takkonstruksjon og byggemetode.
Takstein, takpanner og spesialdeler
Sjekk at de du får tilbud fra har inkludert detaljer som spesialdeler/løsning til møne, gavl og eventuelle gjennomføringer. Steinen eller gavlbeslag tilpasset stålpanner dekker gavlen og erstatter vindski av tre.

Innfesting

Huseier er ansvarlig for at takstein ikke faller ned fra taket. Ekstremvær og svingende klima gjør festing av takstein viktigere enn noensinne. Dette gjøres ved hjelp av festemidler tilpasset den aktuelle steinen. Takpanner i stål, skrus eller spikres fast i lektene med skruer eller coilspiker tilpasset produktet.

Fuglelister

Hindrer at småfugl tar seg inn under taksteinen. Redebygging under taksteinen kan skade undertaket, resultere i lekkasje og redusere nødvendig lufting.
Ventilasjonskanaler
Kjøkkenvifter, baderomsvifter og ventilasjonsanlegg har ofte utkast over tak. Til dette finnes komplette ventilasjonshetter. Det samme gjelder utlufting av kloakk.

Mønebånd

Hindrer at snø og slagregn trenger inn i konstruksjonen. De beste mønebåndene ventilerer mønet samtidig som de holder tett.

Overganger

Overganger, som fra vegg til tak eller gjennomføringer som piper, ventilasjonshetter og lignende er ekstra sårbare for lekkasjer. Det er derfor viktig å sikre god tetting rundt disse. Dette kan gjøres med et tettebånd, beslag eller en kombinasjon av disse.
Hvert år regner det 470 000 liter vann på et hustak. Når sjekket du taket ditt sist? Det bør gjøres oftere enn du tror.