Badet er boligens mest krevende og kostbare rom. Det er et rom som skal fungere døgnet rundt. Her skal man stelle seg om morgenen, nyte en varm dusj etter jobb eller kanskje slappe av i badekaret på kvelden.
Samtidig er baderommet ofte boligens minste rom og det dyreste per kvadratmeter, så god planlegging er alfa og omega.
Hva er forskjellen på å bygge nytt bad og renovere?
I dagligtale snakker vi ofte om et “nytt” bad når vi egentlig pusser opp eller oppgraderer. Det er imidlertid forskjell på å bygge et nytt bad der det ikke er bad i dag og det å renovere et eksisterende bad.
De tekniske utfordringene med rørleggerarbeid, vanntilførsel, avløp og elektrisitet er mye større med et nytt bad. Ved oppussing og renovering blir ofte nytt materiale installert på samme sted som eksisterende. Mye av rørleggerarbeidet og annet grunnarbeid er derfor allerede gjort. Det er mye mer komplekst å bygge et bad fra scratch med tanke på rør, elektrisitet og ventilasjon ettersom det potensielt ikke er så lett å koble på det nye badet.
Trenger du å søke kommunen om tillatelse?
Det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse, heter det som kjent, men når det kommer til å bygge bad, gjelder det å ha alle tillatelsene i orden før du starter.
Den gode nyheten er at søknadsplikten for våtromsarbeid ble opphevet 1. januar 2012. I dag blir derfor de fleste bad bygget uten at man trenger å søke kommunen.
Det er imidlertid tre viktige unntak der du fortsatt må søke kommunen om tillatelse:
- Du endrer bærende konstruksjon. Å endre en bærende konstruksjon betyr at du river, flytter eller gjør inngrep i bærevegger, takstoler og bærende elementer i veggen.
- Du bygger slik at en branncelle blir brutt (typisk ved bytte av sluk i flermannsboliger).
- Du bygger bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold (tilleggsdel), for eksempel bod. Da må du søke om bruksendring.
Hvis du trenger å søke, bør du planlegge for minimum tre ukers saksbehandlingstid. Du bør også undersøke hvilke regler som gjelder for hvem som kan søke, altså om du kan søke selv, eller om du trenger en fagperson (arkitekt, ingeniør eller entreprenør).
Hvilke materialer skal du velge til baderommet?
Et baderom bør ikke bare inneholde det absolutt nødvendigste, det bør også innredes som ditt personlige tilfluktssted der du kan trekke deg tilbake fra hverdagens strev og mas.
- Dusj: Du kan alltids kjøpe en dusj over badekaret med dusjforheng, men de fleste velger nå dusjvegger e.l. Varme metaller som kobber, messing eller gull er spesielt trendy nå.
- Badekar: Det finnes et hav av forskjellige badekar å velge mellom og prisforskjellene er store. Ting å tenke på er størrelse, materiale og form. Prøvesitt alltid badekaret før du kjøper.
- Toalett: Alle forventer å finne et toalett på badet, så du trenger ikke å gjemme det helt bort. Bare ikke gjør det til badets midtpunkt. De fleste velger i dag et vegghengt toalett.
- Lys: Godt lys på badet er viktigere enn det mange tror. Med umoderne lysstoffrør hjelper det lite med flotte møbler. Lyset skal helst ha en naturlig fargegjengivelse, og det skal være godt opplyst særlig rundt speilet.
- Gulv og vegger: Fliser brukes ofte på vegg og gulv, spesielt på de delene av rommet som blir mest vått. Fliser finnes i forskjellige størrelser, materiale og priser.
- Servant: Ikke tenk på servanten som bare et sted der du vasker hender og ansikt. Det er et viktig baderomsmøbel som kan være badets midtpunkt.
- Kunst: Det gir en ekstra opplevelse hvis du bringer kunst inn på baderommet. Det gir deg noe pent å se på, utover det å se deg selv i speilet. Eventuelt kan man henge opp hyggelige familiebilder.
- Baderomsmøbler: Det finnes et vell av møbler i forskjellige farger og materialer. Finn noe som passer ditt bad. Bruk gjerne møbler med hjul. Det gjør dem flyttbare og er særlig nyttige på mindre bad.
Hvordan gjøre badet rimeligere?
Den største kostnaden for bad er alt det som ikke synes, og det må være i orden. Alt det tekniske med rørleggerarbeid, vanntilførsel, avløp, membran og elektrisitet kan man ikke fire på.
For å få prisen ned, gjelder det å være kreativ og finne andre, rimelige løsninger. For eksempel ved å velge en mer nøktern standard på innredning og utstyr, f.eks ved å bytte ut de dyre flisene med våtromsplater, eller finne rimeligere armaturer.
Men selv om du velger en billigere løsning, er det viktig at produktene holder høy kvalitet. Spør derfor rørlegger før du gjør innkjøp. En rørlegger kan nekte å installere baderomsprodukter hvis han mener de ikke holder mål.
Du kan også spare betydelige beløp på å velge riktige entreprenør.
Hvor lang tid tar det?
Hvor lang tid det tar å bygge et nytt bad, avhenger av prosjektets størrelse, hvor godt du har planlagt, tilgang til håndverkere og tidsbruken. Det er også viktig at alle nødvendige byggetillatelser er på plass, og at materialet er tilgjengelig når det er behov.
Planlegg derfor så tidlig som mulig, minst fire uker før byggestart. Alle spørsmål rundt hvilken type innredning du skal ha, belysning og annet bør være avklart før håndverkerne dukker opp.
Hvis du bruker profesjonelle fagfolk, regn med minst 3-5 ukers arbeid. Den vanligste feilen folk gjør, er å undervurdere hvor lang tid det tar å bygge et nytt bad.